Λίγες μέρες πριν, με έκπληξη, το ομολογώ, διάβασα ότι οκτω Ισπανοί συνελήφθησαν από την ισπανική κυβέρνηση επειδή πήγαν ως εθελοντές να πολεμήσουν στο πλευρό των αντιφασιστών του Ντονμπάς. Η κυβέρνηση Ραχόι τους συνέλαβε ως τρομοκράτες γιατί θίχτηκαν δήθεν τα συμφέροντα της Ισπανίας και παραβιάστηκε η ουδετερότητά της… Όπως όλα δείχνουν, ο φασισμός πλέον περιθάλπεται με διάφορους τρόπους από πολλές κυβερνήσεις. Και πώς να μην τον περιθάλπουν… Άλλωστε είναι γνωστό πια ότι ο φασισμός είναι ο κολλητός του καπιταλισμού. Αλληλεγγύη  στους συντρόφους που πήγαν εκεί να υπερασπιστούν τα ιδανικά τους και τα πιστεύω τους. Η ελληνική Αντιφασιστική καμπάνια για την Ουκρανία καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας, το Σάββατο 7/3,  έξω από την Ισπανική πρεσβεία με συγκέντρωση στις 12.30 στο μετρό ακρόπολη απαιτώντας την παύση κάθε δίωξης.Αναλυτικότερα:

Συλλήψεις οχτώ Ισπανών αντιφασιστών σε 5 πόλεις της Ισπανίας λόγω της συμμετοχής τους στις πολιτοφυλακές του Ντονμπάς στην Ουκρανία.
11024685_633837623387245_444157467289318158_o

Η δεξιά κυβέρνηση Ραχόι προχώρησε χθες 27/02 σε οχτώ συλλήψεις Ισπανών πολιτών σε σχέση με τον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία. Οι οχτώ συλληφθέντες που μεταφέρθηκαν με τα μάτια κλειστά στα κρατητήρια ήταν όλοι αντιφασίστες εθελοντές που βρέθηκαν έμπρακτα στο πλευρό των κατοίκων του Ντονμπάς. Οι δύο απ’ αυτούς ήταν και οι πρώτοι διεθνείς εθελοντές στο Ντονμπάς. Πρόκειται για τους Rafael Muñoz Pérez και Ángel Davilla-Rivas, 27 και 22 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι ίδρυσαν τη διεθνή μονάδα «Κάρλος Παλομίνο» στα πλαίσια της ταξιαρχίας «Vostok» ενώ αργότερα μεταπήδησαν στην κομμουνιστική μονάδα της ταξιαρχίας «Φάντασμα». Οι Ισπανοί εθελοντές με ακάλυπτα πρόσωπα από την πρώτη στιγμή δημοσιοποίησαν την παρουσία τους στο πλευρό των λαϊκών πολιτοφυλακών του Ντονμπάς λέγοντας πως βρίσκονται εκεί για να πολεμήσουν τον φασισμό, όπως πολλοί άλλοι είχαν βρεθεί για τον ίδιο λόγο στην Ισπανία, το ’36. Το όνομα «Κάρλος Παλομίνο» που έδωσαν στην διεθνή μονάδα τους προέρχεται από νεαρό Ισπανό αντιφασίστα που είχε δολοφονηθεί από Ισπανούς ναζί στη Μαδρίτη. Πρόσφατα οι Ισπανοί εθελοντές είχαν επιστρέψει στην Ισπανία καθώς με μια τροποποίηση της νομοθεσίας της χώρας τους, για να παρίστανται στο Ντονμπάς θα έπρεπε να είναι είτε μέρος κρατικής αποστολής, είτε μισθοφόροι με συμβόλαιο. Γυρίζοντας, λοιπόν, αντιμετώπισαν συλλήψεις.

Λευτεριά!
Λευτεριά!
Η κυβέρνηση Ραχόι με μια οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση της «αντιτρομοκρατικής» υπηρεσίας σε αρκετές πόλεις της Ισπανίας συνέλαβε οχτώ άτομα στα οποία αποδόθηκαν κατηγορίες για δολοφονίες, κατοχή όπλων και εκρηκτικών και για παραβίαση της ουδετερότητας της Ισπανίας στη συγκεκριμένη σύγκρουση. Οι κατηγορίες βασίζονται αποκλειστικά σε φωτογραφίες και βίντεο που οι ίδιοι ανάρτησαν στο facebook και στο youtube, όπου φέρουν στολές των πολιτοφυλακών και οπλισμό και μιλούν για την ανάγκη διεθνιστικής αλληλεγγύης στην αντιφασιστική-αντιολιγαρχική εξέγερση στην Ουκρανία.

Δείτε εδώ, στα αγγλικά, ένα από τα πρώτα βίντεο με συνέντευξή τους απ’ το Ντονιέτσκ

Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης Ραχόι αντανακλά την ανησυχία που προκαλεί στις ΕυρωΕνωσιακές και ΝΑΤΟϊκές κυβερνήσεις η διεθνής αλληλεγγύη στο λαό του Ντονμπάς που έχει αναπτυχθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, παρά τη συστηματική προπαγάνδα των δυτικών ΜΜΕ. Φυσικά σε καμία χώρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ δεν συνελήφθησαν ακροδεξιοί, φασίστες, νεοναζί εθελοντές που έχουν σπεύσει απ’ την πρώτη στιγμή στο πλευρό του φασιστικού καθεστώτος του Κιέβου πολεμώντας σε νεοναζιστικές παραστρατιωτικές μονάδες. Γνωρίζουμε καλά πως καμία κυβέρνηση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ δεν είναι ουσιαστικά «ουδέτερη» σε αυτή τη σύγκρουση. Οι Ισπανοί κι οι άλλοι διεθνείς εθελοντές βρέθηκαν στο Ντονμπάς όταν είδαν ένα καθεστώς προερχόμενο από φασιστικό πραξικόπημα να βομβαρδίζει τις πόλεις και τα χωριά όσων δεν το αναγνώριζαν. Βρέθηκαν εκεί όταν είδαν την ένοχη σιωπή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων μπροστά στο ναζιστικού τύπου έγκλημα με το κάψιμο του κτηρίου των Συνδικάτων στην Οδησσό και τη δολοφονία πλέον των πενήντα πολιτών. Το δίκιο είναι με το μέρος του Ράφα, του Άνγκελ και των υπολοίπων Ισπανών αντιφασιστών! Με αυτή της την πράξη η κυβέρνηση Ραχόι διάλεξε ξεκάθαρα πλευρά. Θεωρεί την αυτοάμυνα των κατοίκων του Ντονμπάς «τρομοκρατία». Όμως η σιωπή έχει σπάσει κι η ΝΑΤΟϊκή προπαγάνδα έχει γελοιοποιηθεί. Αυτοί που βομβαρδίζουν πόλεις και χωριά, αυτοί που σφυροκοπούν νοσοκομεία και παιδικούς σταθμούς, αυτοί που λατρεύουν τον Χίτλερ και τον Μπαντέρα είναι οι μόνοι τρομοκράτες.
Το διεθνές αντιφασιστικό κίνημα οφείλει να στηρίξει τους οχτώ Ισπανούς συλληφθέντες.

Η διεθνιστική αλληλεγγύη δεν δικάζεται!

Κάτω τα χέρια απ’ τους οχτώ Ισπανούς αντιφασίστες!

Αντιφασιστική Καμπάνια για την Ουκρανία

Πηγή: https://athens.indymedia.org/post/1540213/

Συνέντευξη του συλληφθέντα ισπανού αντιφασίστα Sergio Becerra

Sergio BecerraΟ Sergio Becerra είναι ένας από τους 8 νέους που συνελήφθησαν την Παρασκευή 27-2 μετά από συντονισμένη επιχείρηση της αστυνομίας στις περιοχές Asturias, Catalonia, Extremadura, Madrid, Murcia και Navarra. Οι συλληφθέντες αφέθησαν ελεύθεροι αλλά έχει ασκηθεί δίωξη εναντίον τους με βαρύτατες κατηγορίες. Για την αλληλεγγύη στους ισπανούς αντιφασίστες η ελληνική Αντιφασιστική καμπάνια για την Ουκρανία καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας, το Σάββατο 7/3,  έξω από την Ισπανική πρεσβεία με συγκέντρωση στις 12.30 στο μετρό ακρόπολη απαιτώντας την παύση κάθε δίωξης.

Πώς έγινε η σύλληψή σου;

Με συνέλαβαν στο σπίτι την Παρασκευή το πρωί, περίπου στις 6.30. Πάνοπλοι αστυνομικοί με κουκούλες εισέβαλαν στο σπίτι και με συνέλαβαν με την απειλή όπλου. Μου ανέφεραν ότι με συλλαμβάνουν επειδή «πολεμούσα στο πλευρό τρομοκρατών» Έμεινα έκπληκτος. Στη Μαδρίτη είναι ασυνήθιστο να βλέπεις κουκουλωμένους αστυνομικούς. Με μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα κι έπειτα έγιναν έρευνες στο σπίτι μου, πήραν το τηλέφωνο και άλλα προσωπικά αντικείμενα. Έπειτα, με πήγαν ξανά στο αστυνομικό τμήμα όπου αφέθηκα ελεύθερος αντιμετωπίζοντας όμως κατηγορίες. Ως τώρα δεν έχουν υπάρξει περιοριστικά μέτρα.

Πώς ήταν οι συνθήκες κράτησης στο αστυνομικό τμήμα;

Μας κρατούσαν σε απομόνωση. Δε μας επέτρεπαν να μιλήσουμε με τους συγγενείς μας. Κατά τα άλλα δεν υπήρχε κακομεταχείριση.

Ποιές είναι οι κατηγορίες;

Οπλοκατοχή, κατοχή εκρηκτικών υλών, ανθρωποκτονία, συμμετοχή σε ένοπλη σύγκρουση «ενάντια στα συμφέροντα της Ισπανίας», παραβίαση της ουδετερότητας του ισπανικού κράτους και τρομοκρατία. Όλες οι κατηγορίες είναι ψευδείς.

Κατηγορείστε για τρομοκρατία επειδή βρεθήκατε στο εμπόλεμο Ντονμπάς;

Δεν είμαστε τρομοκράτες. Είμαστε περήφανοι που πήγαμε στο Ντονμπάς και υπερασπιστήκαμε τον άμαχο πληθυσμό. Οι κυβερνήσεις που οπλίζουν και στηρίζουν τους Ουκρανούς φασίστες, όπως κάνει η Ισπανία, είναι τρομοκράτες. Αυτοί που εισέβαλαν στα σπίτια μας και μας συνέλαβαν με την απειλή όπλου είναι τρομοκράτες. Λένε ότι παραβιάσαμε την ουδετερότητα της Ισπανίας. Είναι απίστευτοι. Αυτοί παραβίασαν την ουδετερότητα στηρίζοντας το ΝΑΤΟ και χρηματοδοτώντας τα τάγματα των Ουκρανών ναζί.

Στις φωτογραφίες από τις συλλήψεις μου έκανε εντύπωση που υπήρχαν όπλα. Έχετε όπλα στο σπίτι;

Δεν έχω δει τηλεόραση, αλλά αυτό που λέτε μ΄ αφήνει έκπληκτο. Δεν έχω όπλα στο σπίτι και ούτε κανείς άλλος έχει. Δε φέραμε όπλα από το Ντονμπάς. Ένας φίλος μου είπε ότι η αντιμετώπιση των ισπανικών ΜΜΕ είναι πολύ κακή. Στην περίπτωσή μου, η εφημερίδα El Pais δημοσίευσε πράγματα σχετικά με τη δουλειά μου. Δε μας αξίζει τέτοια συμπεριφορά. Παραβιάζουν την ιδιωτική μας ζωή.

Θεωρείς ότι αυτή η επιχείρηση ποινικοποιεί τη διενθιστική αλληλεγγύη;

Αδιαμφισβήτητα, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε τη διεθνιστική μας δουλειά. Ο λαός του Ντονμπάς μας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ.

Sergio Becerra1Η συνέντευξη έγινε με τηλεφωνική επικοινωνία από τον Ibai Trebiño. Πρωτοδημοσιεύθηκε στο argia. H μετάφραση έγινε από τα αγγλικά.

Πηγή: https://solidarityantifascistukraine.wordpress.com/2015/03/03/sergio-becerra-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5-%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5-%CF%80/

Να παραθέσω και ένα βιντεάκι από το Ντονμπάς που δείχνει πώς αντιμετωπίζουν εκεί τους φασίστες. Απολαύστε το!

Advertisements