Ετικέτες

, , ,

Τις τελευταίες μέρες  διαβάζουμε ότι οι δήμοι τα έχουν βάλει με τους Ρομά σε διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου και στο Ηράκλειο.

http://www.efsyn.gr/?p=83209

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=524437

Δυστυχώς ο κόσμος στην πλειοψηφία του αντιμετωπίζει τους Ρομά από αδιάφορα ως απαξιωτικά. Ουσιαστικά οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται στο περιθώριο και στο στόχαστρο γιατί δεν έχουμε αποδεχτεί τη διαφορετικότητά τους , με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες καθότι η πολιτεία αδιαφορεί παντελώς για τις συνθήκες διαβίωσής τους.

ΑναρχοΣουν ΓιαΛιγο
Οι Ρομά δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας!

«Τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησε και πάλι ένα κυνήγι μαγισσών σε ολόκληρη την Πελοπόννησο με τους Ρομά στο στόχαστρο. Μελιγαλάς, Πύλος, Δυτική Μεσσηνία, Αργολίδα και Αρκαδία είναι οι περιοχές που έβαλε η Αστυνομία στο στόχαστρο με ελέγχους σε εκατοντάδες πολίτες και αυτοκίνητα. Οι Ρομά διώκονται για μία ακόμη φορά. Από την Πολιτεία, που έχει αντικαταστήσει πλήρως την κοινωνική πολιτική με την καταστολή, χωρίς να δίνει ουσιαστικές λύσεις και, κυρίως, οδηγώντας ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού στο περιθώριο και την ανέχεια.

Αυτή την πολιτική της «μηδενικής ανοχής» απέναντι στους Ρομά, έρχεται να συμπληρώσει μία συνολικότερη, ζοφερή εικόνα ρατσιστικής συμπεριφοράς απέναντι τους. Έτσι, πέρα από την εκδίωξή των Ρομά από τους καταυλισμούς τους, η Ελλάδα έχει καταδικαστεί εκ νέου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τη δημιουργία σχολείων «γκέτο» για τους Ρομά. Περαιτέρω, τουλάχιστον αμήχανη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η στάση της Ελληνικής Πολιτείας, που αποφεύγοντας να λάβει ξεκάθαρη θέση απέναντι στο χρόνιο πρόβλημα αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων των Ρομά, αρνείται να συμβάλει θετικά σε μία διαπραγμάτευση με τις τράπεζες σχετικά με τη δυνατότητα υπαγωγής των Ρομά σε ευνοϊκή ρύθμιση, όπως ισχύει για όλους τους υπόλοιπους πολίτες. Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η εκκωφαντική σιωπή των αρμόδιων αρχών, σε μία παλαιότερη, ανατριχιαστική υπόθεση, που είδε πάλι το φως της δημοσιότητας και αφορά στην «εξαφάνιση» 500 παιδιών Ρομά από την παιδόπολη «Αγία Βαρβάρα».

Απέναντι σε όλες αυτές τις «πληγές», η απάντηση της επίσημης Πολιτείας είναι είτε η πλήρης αδιαφορία, είτε η καταστολή. Αλήθεια, οι Ρομά είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας για το Ελληνικό κράτος; Υφίσταται υποχρέωση της Πολιτείας να παρέχει οργανωμένους χώρους για τη δημιουργία καταυλισμών. Η εκδίωξη των Ρομά από τους καταυλισμούς τους, χωρίς να ληφθεί μέριμνα για τη μετεγκατάστασή τους σε χώρους που πληρούν τις ουσιώδεις προϋποθέσεις για μια ανθρώπινη διαβίωση και η δίωξή τους για κλοπή ρεύματος, την στιγμή όπου η πολιτεία δεν τους παρέχει τις υποδομές που οφείλει, αποτελεί κατάφορη παραβίαση των υποχρεώσεων της Πολιτείας προς αυτούς και θα οδηγήσει με βεβαιότητα σε νέες καταδίκες της από το ευρωπαϊκό δικαστήριο δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Ο διαχωρισμός των πολιτών με βάση εθνοτικά ή άλλα κριτήρια είναι ρατσιστικός και εν τέλει επικίνδυνος για την κοινωνία. Η κοινωνική δικαιοσύνη, η ισότητα, η άσκηση κοινωνικής πολιτικής και η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού με στόχο την εξάλειψη των στερεοτυπικών και ρατσιστικών αντιλήψεων, θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα μας.»

Εδώ θα παραθέσω ένα βίντεο του Στράτου Βογιατζή που εδώ και 2 χρόνια ταξιδεύει με το caravan project

«Οι Ρομά έχουν κατοχυρωθεί στη συνείδησή μας σαν διαφορετικοί από εμάς, σαν κάποιοι που ζουν στο περιθώριο και τους αρέσει να ζουν εκεί. Μια πραγματικά χαρισματική γυναίκα η Σαμπιχά, αφού βίωσε πρώτα η ίδια έντονα την ενδοοικογενειακή βία, αφού βίωσε τον ρατσισμό και τον αποκλεισμό, αφού υπερέβει τις ανυπέρβλητες δυσκολίες που είχε να αντιμετώπισει ως γυναίκα μέσα σε μια ανδροκρατούμενη κουλτούρα, αποφάσισε να κάνει κάτι για αυτό: να ιδρύσει ένα σύλλογο γυναικών μέσα στον οικισμό των Ρομά, στο δροσερό της Ξάνθης και να αγωνισθεί για το σπάσιμο αυτών των στερεοτύπων που οδηγούν σε γκετοποίηση, να παλέψει για το δικαίωμα των Ρομά για μια ισότιμη θέση τους στην κοινωνία, αλλά και να προσπαθήσει να αλλάξει παγιωμένες νόρμες, στην ίδια την κουλτούρα των Ρομά».

Εδώ πάλι υπάρχουν στοιχεία για τον ρατσισμό και τη βία που έχουν υποστεί οι Ρομά από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο μέχρι και τις μέρες μας…

http://roides.wordpress.com/2006/10/30/30oct06/

Κι εδώ ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία, το «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα», στο οποίο γνωρίζουμε τον Μπίθρο, μια τίμια κι ευγενική ψυχή γεμάτη αγάπη και καλοσύνη.

http://blogs.sch.gr/vpapagiann/files/2013/02/ena-paidi-metraei-t-astra.pdf

Κι εδώ αγαπημένες φωτογραφίες ενός λαού γεμάτου χρώμα, πρόσωπα γεμάτα γλυκύτητα και ομορφιά…

romaδαζανηςimages 3images (4)gypsies4images

Thomas Gata: Η σημαντικότερη γιορτή των Ρομά είναι η γιορτή της Άνοιξης (Εντερλέζι) και γιορτάζεται από 23 Απρίλη μέχρι 1 Μάη σε όλη την Ευρώπη.

Κι ένα παλιό τσιγγάνικο τραγούδι που δημοσίευσε μια πολύ καλή φίλη στον τοίχο μου! Πίσω απ’ τη Notre Dame, 1 μνημείο (άγνωστο στους τουρίστες) για τα θύματα του γερμανικού φασισμού: εβραίοι, αριστεροί, ομοφυλόφιλοι, τσιγγάνοι,,,,,,,silence!!!
an old Gypsy song, Szapora, Moj Dilbere

Advertisements